Αλέξης Σαββόπουλος

Το παρελθόν διδάσκει και δείχνει τον δρόμο της πρόκρισης

Η πρόκριση εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την ομάδα του Ενινγκ. Το επίπεδο ετοιμότητάς την μέρα του αγώνα.

Όταν αποφεύγεις το μεγαθήριο που λέγεται Τόττεναμ, μια ομάδα από το Ισραήλ με σταθερή ευρωπαϊκή παρουσία τα τελευταία χρόνια Μπερ Σεεβά και βρίσκεις στο δρόμο σου μια… Κοβαλίβκα, την οποία μόνο οι πολύ μυημένοι και οι τζογαδόροι του στοιχήματος ήξεραν μέχρι χθες, δεν παύει να νιώθεις μια κάποια ανακούφιση για τον τρόπο που σου συμπεριφέρθηκε η κληρωτίδα.

Μόνο το όνομα και η θεωρία ασφαλώς δεν θα δώσει την πρόκριση στον Άρη, όμως του αφήνει απείρως περισσότερα περιθώρια να αισιοδοξεί ότι θα είναι- όπως και πέρσι- και στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ από ότι αν έπεφτε πάνω στους λονδρέζους ή στην Χάποελ. Ένας λόγος παραπάνω που το ματς θα γίνει στο Κλεάνθης Βικελίδης, δίχως την επιβάρυνση μιας μετακίνησης στην Ουκρανία εν μέσω Κορωνοϊού.

Στο σπίτι σου, στο φυσικό σου περιβάλλον, έστω και με το χάντικαπ της απουσίας κόσμου. Εννοείται φυσικά ότι απαγορεύεται ο εφησυχασμός. Έχεις να κάνεις με έναν άγνωστο πέραν των στενών συνόρων της Ουκρανίας αντίπαλο, που μέχρι πριν από πέντε χρόνια αγωνιζόταν στα ξερά γήπεδα της ουκρανικής επαρχίας. Και το άγνωστο είναι πάντα επικίνδυνο και εγκυμονεί κινδύνους.

Προς επίρρωση των παραπάνω ας ανατρέξουμε στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν και στην- κατά την προσωπική μου άποψη- πιο τραυματική ευρωπαϊκή εμπειρία του Άρη. Τις αναμετρήσεις με την άσημη Σλάβεν Κοπρίβνιτσα το 2008 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και τον αποκλεισμό στο μικρό χωριουδάκι της Κροατίας. Τι προβλήματα προκάλεσε εκείνη η άτυχη βραδιά στην πορεία.

Οικονομικά, διοικητικά, αγωνιστικά. Υποθήκευσε αγωνιστικά τη χρονιά, βύθισε τον σύλλογο στην εσωστρέφεια και αποτέλεσε την απαρχή της απομάκρυνσης της διοίκησης Σκόρδα. Κανείς δεν θα ήθελε να γίνει πρωταγωνιστής στο ίδιο θρίλερ. Γιατί κακά τα ψέματα ένας αποκλεισμός από την άσημη ουκρανική ομάδα, δεν θα πω ότι θα είναι καταστροφή, σίγουρα όμως θα είναι μια πολύ εσφαλμένη εκκίνηση της σεζόν που δεν αποκλείεται να αφήσει τα σημάδια της στην ομάδα.

Ο Άρης έχει να κερδίσει λίγα από μια ενδεχόμενη πρόκριση απέναντι στους ουκρανούς, μπορεί όμως να χάσει απείρως περισσότερα αν στραβοπατήσει. Μην κοροϊδευόμαστε, όσο και αν ο Άρης θα επιδιώξει να απεκδυθεί την ετικέτα του φαβορί και ορθά θα πράξει (το δείχνει η πρώτη τοποθέτηση του Άγγελου Χαριστέα), οι περισσότεροι βλέπουν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί στην επόμενη φάση και να μείνει ζωντανός στον μεγάλο στόχο που είναι η διεκδίκηση μιας θέσης στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης.

Έχει μεγαλύτερη εμπειρία, πιο ποιοτικό ρόστερ, μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Οι ουκρανοί ζουν ένα μύθο από την άλλη. Πετούν κυριολεκτικά στα σύννεφα. Θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη δίχως να έχουν να χάσουν πολλά. Κανείς δεν θα τους ζητήσει τα ρέστα αν αποκλειστούν. Αυτή η άγνοια κινδύνου και πίεσης για την αναγκαία πρόκριση, τους καθιστά λιγάκι απρόβλεπτους αλλά αν ο Άρης παραμείνει σοβαρός, πειθαρχημένος και πατάει στο έδαφος τότε εύκολα ή δύσκολα θα κάμψει την αντίσταση των ουκρανών.

Η πρόκριση εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την ομάδα του Ενινγκ. Το επίπεδο ετοιμότητάς την μέρα του αγώνα. Την προσαρμογή των τελευταίων αποκτημάτων και όσων προστεθούν μέχρι τις επτά Σεπτεμβρίου που θα δηλωθεί η λίστα στην ΟΥΕΦΑ. Έχει το πάνω χέρι, μένει να το αποδείξει, αποφεύγοντας την μπανανόφλουδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x